Fersa – The Hardware Jewelers

Fersa is in 1941 te Buenos Aires, Argentinië opgericht door de toen veertig jarige, uit België afkomstige heer Jules Samuel. De heer Samuel zette met deze stap een jarenlange oude traditie voort, door de vervaardiging van traditioneel decoratief bouwbeslag in de authentieke Franse stijl, op te starten in een nieuwe fabriek in Buenos Aires, omdat de import vanuit Europa stil kwam te liggen tijdens de tweede wereld oorlog.

Vanaf het prille begin is de firma met veel toewijding er in geslaagd, nieuwe en innovatieve modellen te ontwikkelen, geïnspireerd op prachtige Europese designs en deze te laten produceren door, traditionele Italiaanse en Spaanse handwerk lieden die begin van de vorige eeuw naar Argentinië zijn geëmigreerd.

Zowel de historische wijze van produceren en het uitmuntend vakmanschap in de reproductie van tijdloos bouwbeslag volgens de klassieke methoden (zandvorm gieten, metaal ciseleren en bladgoud veredeling), als de ontwikkeling van nieuwe hoogwaardige designs, heeft er toe bijgedragen dat Fersa al gedurende 75 jaar, een leidende positie heeft in de Latijns en Noord Amerikaanse markt voor decoratief bouwbeslag.

Zoals in het verleden, gaat Fersa door met het ontwikkelen van nieuwe designs, maar zorgt daarbij tevens goed voor het  behoud van haar traditionele stijl modellen. Fersa behaalt een wereldwijd constante groei door in de verschillende culturen overal en altijd dezelfde service georiënteerde filosofie aan te houden, zowel in de USA als in verschillende landen in het midden oosten.

Fersa is, om aan de gestaag groeiende vraag naar authentiek en traditioneel bouwbeslag te kunnen blijven voldoen, vanaf 1988 begonnen de producten in de USA te gaan leveren via gespecialiseerde showrooms in decoratief stijlvol bouwbeslag. Vanaf dat moment is het Fersa assortiment beter bereikbaar geworden voor architecten en interieur ontwerpers, die zoeken naar bijzondere mogelijkheden om hun wereldwijde klanten schare tevreden te stellen.

De niet aflatende zoektocht naar nieuwe modellen en materialen door de tweede generatie,  Roberto en Eduardo Samuel, heeft ertoe geleid dat er een nieuwe lijn met de hand gesmeed decoratief bouwbeslag is ontwikkeld, in authentiek Spaanse stijl. Deze nieuwe lijn is in 1989 op de markt gekomen, volgens de Fersa traditie waarbij de ultiem hoge kwaliteit nu wordt gewaarborgd door de nakomelingen van de Spaanse en Italiaanse ambachtslieden. Door de kennis overdracht van vader op zoon, zijn unieke kunstwerken het bewijs dat deze vaklieden de techniek van het traditioneel metaal bewerken optimaal beheersen.

In 1990 introduceert Fersa de “Steen en Marmer Collectie” als de samensmelting van messing, half edelstenen en Italiaans marmer, geproduceerd in ateliers in Argentinië en haar buurlanden.